DOLAR39,4908% 0.6
EURO45,7535% 0.67
STERLIN53,7044% 0.6
FRANG48,6640% 0.57
ALTIN4.371,76% 1,00
BITCOIN105.402,64-0.006

Sivas’ta Korkutan artış

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Sivas’ta Korkutan artış

Sivas’ta Korkutan artış

Vücuduna kene yapışanlar acile başvuruyor

 

Sivas’ta kurban kesimi yaparken çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşların yanı sıra üzerine kene yapışan vatandaşlarda bayramda acilin yolunu tuttu. Bayramda kurban kesimi için köyleri ve kırsal kesimleri tercih eden vatandaşlar, kene tehdidi  ile karşılaştı.

Bazı vatandaşlar kurban kesimin ardından eve geldiklerinde üzerine yapışan keneyi fark ederek Hastane acil servisine başvurdular. Üzerlerine yapışan kenenin hayvanlardan mı yoksa ortamdan mı bulaştığını bilemeyen vatandaşlar kene nin zehirli olması ihtimaline karşı Acilin yolunu tuttular.Doktorlar kene ısırması sebebiyle hastaneye başvuran vatandaşların üzerlerine yapışan kene çıkartıldı. Yapışan keneler incelemeye alınırken vatandaşlar herhangi bir şikayetleri olmaması durumunda çeşitli testler yapılmasının ardından evlerine gönderildi.

Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerin daha sonra oluşmasında tedavi başlanıyor.

Kene ısırmasına karşı herhangi bir aşı veya etkene özgü bir ilaç bulunmuyor.

Sağlık il müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Sivas’ta kene ısırmalarına karşı çeşitli uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi.

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

  • Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
  • Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır.
  • Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

YORUM YAP