
Sağlık Bakanlığı’ndan Kene Açıklaması, “Türkiye’de Kene Artışı Tespitimiz Yok”
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde kene popülasyonunda önceki yıllara göre bir artış tespit edilmediğini bildirdi. Ancak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskine karşı vatandaşları uyaran Bakanlık, Sivas gibi riskli bölgelerde özellikle dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye’de kene yoğunluğunun önceki senelerden daha fazla olduğuna dair bir tespitimiz bulunmamaktadır. Bilinmelidir ki; tüm kenelerde hastalık etkeni yoktur, yani her kene tutunan kişi hastalığa yakalanmaz” denildi. Bu açıklama, kamuoyunda kene vakalarına ilişkin artan endişeleri bir nebze olsun gidermeyi amaçlıyor.
Sivas ve Riskli Bölgeler İçin Uyarı
Her keneye tutunmanın KKKA hastalığına yol açmadığı vurgulanırken, özellikle Sivas gibi KKKA vakalarının görüldüğü riskli bölgelerde dikkatli olunması gerektiğinin altı çizildi. Bakanlık yetkilileri, bu bölgelerde yaşayan ve kırsal alanlarda faaliyet gösteren vatandaşların kene riskine karşı daha tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
Kene Tutunmasında Yapılması Gerekenler
Sağlık Bakanlığı, kene tutunması durumunda panik yapılmaması ve aşağıdaki adımların izlenmesi gerektiğini yineledi:
- Kene asla çıplak elle çıkarılmamalıdır. Eldiven veya bir cımbız yardımıyla deriye en yakın yerden tutularak düz bir şekilde çekilerek çıkarılmalıdır.
- Kene çıkarıldıktan sonra ısırılan bölge alkol veya tentürdiyot gibi dezenfektanlarla temizlenmelidir.
- Kenenin çıkarılması konusunda şüphe duyuluyorsa veya kene çıkarılamıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, ishal, kusma veya halsizlik gibi belirtiler görülmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve doktora kene tutunduğu bilgisi verilmelidir.
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin KKKA ile mücadelede kritik önem taşıdığını ifade etti.