
Göz Tansiyonu Sessizce Kör Edebilir! Uzmanlardan Uyarı!
Göz Tansiyonu Sessizce İlerliyor!
Uzmanlardan Uyarı!
Sivas Devlet Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsne Aslan, halk arasında “karasu” olarak bilinen glokom, diğer adıyla göz tansiyonu hakkında önemli uyarılarda bulundu. Genellikle belirti vermeden ilerleyen bu sinsi hastalığın, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olabileceğini belirten Dr. Aslan, özellikle 40 yaş üstü kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Göz Tansiyonu Nedir?
Dr. Aslan, glokomda göz içindeki sıvı basıncının, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksek olduğunu ifade etti. Her yaşta görülebilen bu hastalık, 40 yaş üstü kişilerde daha sık görüldüğü için bu kişilerin yılda bir kez göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Ailesinde göz tansiyonu olanların ise daha sık kontrolden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmediğini ancak erken dönemde bazı hastalarda belirtilerin olabileceğini belirten Dr. Aslan, şu belirtilere dikkat çekti:
- Sabahları belirginleşen baş ağrıları
- Zaman zaman bulanık görme
- Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi
- Televizyon izlerken göz etrafında ağrı
Göz tansiyonunun birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edildiğini belirten Dr. Aslan, aile bireylerinde bulunan glokom hastalığı, ilerleyen yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migrenin glokom riskini artırdığını söyledi.
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor!
Göz tansiyonunun çok sinsi bir hastalık olduğunu ve erken tanının önemine değinen Dr. Aslan, görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığını vurguladı. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışının, hastalığın ilk belirtisi olabileceğini belirten Dr. Aslan, göz doktoru tarafından düzenli aralıklarla yapılan muayenelerin, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yöntem olduğunu söyledi.
Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhise yönelik göz muayenesinde tonometri adı verilen bir aletle hastanın göz içi basıncının ölçüldüğünü belirten Dr. Aslan, hastaya göz dibi muayenesi yapılarak göz sinirlerinin incelendiğini söyledi. Gerekli görülürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapıldığını, RNFL, NFA veya HRT gibi görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri tetkiklerin de uygulanabileceğini ifade etti.
Dr. Aslan, göz sağlığına dikkat edilmesi ve düzenli göz kontrollerinin yaptırılması gerektiğini vurgulayarak, erken tanının görme kaybını önlemede hayati önem taşıdığını belirtti.