DOLAR32,6645% 0.32
EURO35,5639% 0.42
STERLIN42,0850% 0.79
FRANG36,4850% 0.79
ALTIN2.511,53% 1,79
BITCOIN56.495,443.844

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe İlişkin Kutlama Mesajları Yayınlandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe İlişkin Kutlama Mesajları Yayınlandı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe İlişkin Kutlama Mesajları Yayınlandı

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Sivas İl Protokolü  tarafından kutlama mesajı yayınlandı. Gazetecilik ve haberciliğin önemine dikkat çekilen mesajlarda, basın mensuplarının toplumun haber alma hakkına katkı sağladığı ve önemli bir toplum görevini yerine getirdiği vurgulandı.

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye TOY, Ahmet ÖZYÜREK, Ulaş KARASU, Sivas Belediye Başkanı Hilmi BİLGİN,  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim YILDIZ, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet KUL, Ak Parti 27. Dönem Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Sivas Sağlık İl Müdürü, Onur Mahmutoğlu,Sivas Ticaret ve Sanayii Odası Başkanı Zeki ÖZDEMİR,  Sivas Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı DOÇ. Dr. Yüksel Aydın , Sivasspor Klubü, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan SEZERER,  gazeteciler gününü kutladı.

 

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

4 Ocak 1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına çeşitli haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışıyla 10 Ocak günü kutlama tarihi olmuştur.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

“DOKUZ PATRON OLAYI” NEDİR?

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

 

 

YORUM YAP